Mobius Art Talks V : Diana Culescu

26 March 2019

Mobius Art Talks înseamnă o serie de întâlniri cu profesioniști din alte domenii decât cel al artei, pe care îi invităm să povestească despre cum se vede arta contemporană din perspectiva lor.

Pentru că „Viitoare Nostalgie" ne prezintă scenariul unui viitor nostalgic după contactul nemijlocit cu peisajul natural, așa cum îl experimentăm acum, ne bucurăm să fim gazdele unei conversații cu o persoană care iubește arborii și cunoaște mai bine ca oricine nuanțele peisajului urban.

Diana Culescu a absolvit în 2006 Specializarea Peisagistică a Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, iar în 2008 Masterul de Dezvoltare Urbană Integrată în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București. În anul 2015 a obținut titlul de Doctor în Horticultură pe baza tezei având ca temă "Elaborarea unei metode de analiză a calității spațiilor verzi urbane". Activitatea sa curentă implică proiectarea și implementarea unei game largi de proiecte în domeniul arhitecturii peisajului și a planificării urbane în cadrul RPR Birou de studii contemporane. Din iunie 2016 deține funcția de președinte al Asociației Peisagiștilor din România.

Iubim natura și, uneori, devenim nostalgici în lipsa ei. În același timp, chiar fără să ne dăm seama urâm natura. În fapt însă, acest paradox este dat de educația pe care o primim în privința elementelor naturale. Astfel, învățăm să iubim frânturi de natură, respectiv parte îmbunătățită și idealizată a naturii pe care omul a adus-o lângă el, în oraș. Partea "urâtă" a naturii știm că trebuie ținută la distanță. Plivim buruienile, iar apoi ne oprim să admirăm un trandafir fără să ne gândim măcar o clipă la faptul că, în natură, binele și răul depind de perspectiva din care ești învățat să privești. Această prezentare își propune să îți ofere "instrumentele" necesare pentru a putea să înțelegi cu adevărat natura și să îți dai seama ce părți ai învățat tu până acum să iubești la ea. (Diana Culescu, peisagist)